Projecte

A mitjans de l’any 2009 es va acordar entre la nostra ONG i FUNDASE que a partir d’aleshores Amics de Fundase dedicarà principament els seus esforços per ajudar en el manteniment del Centre de suport Educatiu KÜRMI i en la construcció de les noves instal•lacions d’aquest Centre Educatiu.


CENTRE DE SUPORT EDUCATIU KÜRMI

El Centre d’Educació Alternativa Kürmi es va fundar al 1995, pretén atendre a infants i adolescents que degut a la realitat familiar i social que els ha tocat viure, són persones que es troben en desavantatge social. Infants que fàcilment deixen els estudis d’educació primària per anar a treballar i, per tant, conviuen diàriament amb el risc d’esdevenir nens i nenes de carrer, adherir-se a grups predelinqüencials organitzats, entrar en el món de les drogues, etc.

Els infants i adolescents que participen en el Centre són persones que hi arriben a petició de les escoles públiques que hi ha al voltant o bé pel coneixement que en tenen algunes juntes de veïns de zones properes. Des del Centre es fa un estudi per analitzar si aquell infant necessita integrar-se en el servei.

– S’atenen a 110 nens i nenes d’entre 6 i 13 anys.
– En el centre treballen 9 persones.

Fotografia: Façana exterior.

La vocació del Centre és prevenir, al màxim de les seves possibilitats, aquestes situacions. Per això es compta a un equip de professionals: educadors socials, psicòleg i treballador social que es proposen:

– Vetllar per la millora del benestar d’aquesta infantesa: Bona alimentació i higiene personal que reben en el mateix centre. Els infants esmorzen i dinen o dinen i berenen (segons el torn d’assistència) de dilluns a divendres. Es dutxen, com a mínim, un cop a la setmana.

– Orientar a infants i adolescents sobre qüestions que ells plantegen (generalment a nivell individual i d’una manera confidencial entre l’infant o adolescent i el seu educador/a de referència): deixar d’anar a l’escola, marxar de casa, maltractament físics rebuts, avortament…

– Oferir reforç escolar que els faciliti no perdre el ritme d’aprenentatge a la seva escola.

– Treballar valors humans que faciliti a l’infant valorar-se a sí mateix, valorar els altres, valorar la seva situació personal i familiar per encaminar-lo positivament a la vida d’adult.

Fotografia: Nens i nenes fent activitat escolar.

El Centre d’Educació Alternativa Kürmi atén a un centenar d’infants distribuïts en dos torns de matí i de tarda i, alhora dividits en grups d’edat per a poder realitzar un treball més acurat. La majoria dels infants, en el torn contrari al que assisteixen al Kürmi van a la seva escola. A Bolívia, per manca d’infraestructures escolars, els infants assisteixen a l’escola o bé al matí o bé a la tarda.

Amics de FUNDASE col•labora mensualment, i des de fa deu anys, en el sosteniment d’aquest centre ja que no es pot sustentar únicament amb les aportacions que fan les famílies.

Fotografia: Nens i nenes en una aula.

Fotografia: Nens i nenes al menjador.

HISTÒRIA:

El Centre d’Educació Alternativa Kürmi va iniciar el seu treball a principis de l’any 1995 impulsat per la parròquia Jesús Obrero. Durant els primers anys el centre va realitzar el seu treball educatiu a les instal•lacions de la mateixa parròquia (situada en el barri de “1º de Mayo” de la ciutat de El Alto). Posteriorment es va construir un edifici pel centre, ubicat en la zona “San Pablo” de la ciutat de El Alto i, dissenyada especialment, per a l’exercici educatiu que el projecte planteja. Aquesta nova infraestructura es va construir en uns terrenys municipals que el mateix ajuntament en consens amb els veïns de la zona varen cedir per a 20 anys a la parròquia (del 1999 a 2019).

Actualment la Fundación Sembrando Esperanza (FUNDASE) amb la col•laboració directa de “Amics de FUNDASE” està construint, en un terreny propi de la institució boliviana, una nova infraestructura pel centre ja que els veïns de la zona de San Pablo han decidit no deixar més les actuals instal•lacions ja que volen (i també ho vol l’ajuntament de la ciutat de El Alto) que el terreny torni a mans de la comunitat de veïns.

Fotografia: Jugant al pati del Kurmi.

Deixeu una resposta